Чи можуть охоронці супермаркету перевіряти ваші речі

Всі ми, майже кожен день, робимо покупки в супермаркеті. І кожен раз у каси стикаємося з прискіпливим, навіть підозрілим поглядом охоронця, який як би «сканує» - не винесли ми нічого зайвого. Іноді, бувають випадки, коли охорона вимагає пройти в спец кімнату для огляду вмісту сумки або кишень.

Що слід знати, якщо вас запідозрили в крадіжці:

  1. Охорона супермаркету не має права проводити обшук, особистий огляд, огляд речей, поверхневий огляд покупця. Це може робити лише поліція або інші правоохоронні органи. Тому, в разі, якщо заробила «пищалка» біля виходу, або за допомогою камер відеоспостереження або повідомлень інших людей в охороні супермаркету є достатні підстави вважати, що відбулася крадіжка - тоді охоронець має право викликати поліцію, і ні в якому разі не має права самостійно затримувати вас і проводити особистий обшук на виявлення викрадених речей.
  2. Охорона супермаркету може тільки попросити нас добровільно показати вміст кишень або сумки. Лише з нашої згоди - це не буде вважатися обшуком або оглядом.
  3. Якщо все ж охорона супермаркету вимагає «вивернути» кишені - сміливо викликайте поліцію на них і пишіть скаргу на такі неправомірні дії охорони.
  4. Застосовувати проти нас спецзасоби, фізичне насильство, собак охорона може тільки, якщо ми почали погрожувати або лізти з кулаками до них, загрожувати іншим відвідувачам. Причому, це можуть робити тільки охоронні фірми, які отримали ліцензію.
  5. Крім цього, нас мають право затримати до приїзду поліції не більше, ніж на 3 години. Все, що більше - незаконне обмеження свободи, яке тягне за собою кримінальну відповідальність.

По суті, якщо нас все ж затримали, викликається поліція. Та в свою чергу складе протокол, по якому ви можете бути притягнуті до адміністративної відповідальності тільки протягом трьох місяців. Якщо ж була крадіжка і сума перевищує 192,10 грн - готуйтеся, це УГОЛОВНВЯ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ??

ПИТАННЯ: якщо побачите, що людина краде в магазині, що зробите?

Отримати безкоштовну консультацію від JUSTLEX